Saturday, 24 December 2016

ASB YANG MENGECEWAKAN....


Ramai yang nampaknya kecewa dengan pulangan pelaburan ASB bagi tahun ini yang lebih rendah berbanding tahun sebelumnya. Malah, jika dibandingkan dengan tahun-tahun sebelum itu, pulangan 6.75 sen seunit dan bonus 0.50 sen seunit  adalah paling rendah sekali.

Tahun depan bagaimana agaknya?
Dalam kenyataan media kemudian, Pengerusi PNB, Abdul Wahid Omar, walaupun cuba mewajarkan penurunan pulangan itu sebagai masih kompetitif dan mengaitkannya dengan kedudukan ekonomi semasa, kekecewaan jelas terselit di sebalik kata-katanya.

Ia memaksa beliau untuk berjanji akan memberi pulangan yang lebih memuaskan bagi tahun-tahun mendatang melalui perlaksanaan pelan strategik 2017-2022, selain akan memanfaatkan pengalamannya selama 28 tahun dalam sektor korporat dan pentadbiran bagi mencapai matlamat tersebut.

Jika semuanya memuaskan hati, sudah tentu Abdul Wahid tidak melontarkan janji seperti itu?

Sama-sama kita tunggu pulangannya bagi tahun depan pula.
Carta pulangan ASB secara keseluruhannya yang dipetik daripada FB Kelab Che Det seperti di atas, adalah realiti semakin berkurangnya keuntungan yang diperolehi oleh pelabur atau rakyat sejak kebelakangan ini. (SH 24/12/2016).

90 comments:

  1. cucu tok selampit24 December 2016 at 19:38

    HIDUP NAJIB! MATI UMNO

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woiiii Wahid gaji kau najib bagi sebulan dekat RM1 juta senanglah kau cakap.
      Kau pun sama mcm najib juga penipu besar!!!
      Pariahhh punya manusia.
      Hidup senang lenang makan minum di atas kesusahan bangsa sendiri.
      Tergamak sungguh kau wahid!!!!

      Delete
  2. Rahma Najib.
    TAMMAT

    ReplyDelete
  3. Menyesal buat loan ASB. Janji menguntungkan, tapi hampeh.

    Selagi penyagak2 ni masih lagi hidup..selagi itu xde kemajuan.
    Kilang makin banyak tutup,pekerja makin ramai kena buang.
    Nak cari kerja baru ya amat payah.
    Nk jadi perompak penyamun la lepas ni.

    ReplyDelete
  4. Kalau Hadi Awang jadi PM dividen ASB mungkin boleh mencecah 10 %.

    Ini kerana beliau seorang pemimpin berkredibiliti tinggi, beriman dan islamik.

    Sertailah kempen...
    HADI IS OUR NEXT PM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok ok , now get back under your coconut shell. Oh, n finish up that stinking taek low. Hadi akan hantar stock baru. Enjoy it

      Delete
    2. Tadbir Teganu satu penggal pun hampir masuk wad gila, nak jadi PM ko?...orang Teganu cerdik bila dia tengok cakap saja besar terus dia buang.
      Ko ni mabuk ke?

      Delete
    3. Hadi kalau jadi PM bukan dividen ASB naik tapi ramai yang kena potong tangan , potong kaki, potong kepala.

      Delete
    4. aku ni gelak ke menangis .tolonggggggggg

      Delete
  5. Tak perlu cakap kompetitiflah....cakap je merudum!!....buat apa nak cakap berbelit belit??..mengaku sajalah Najib gagal dalam mentadbirkan negara!!...selepas Tun Mahathir meletakkan jawatan ,ASB tidak pernah naik sebaliknya tahun demi tahun semakin merudum.Ada hati Najib nak pimpin negara 22tahun macam Tun konon....kalau bagi Najib pegang 22tahun lagi saya yakin ASB akan timggal hanya 3 peratus.Oleh itu wahai seluruh rakyat Malaysia marilah kita sama2 berganding bahu untuk kita jatuhkan Najib yang zalim dan korup ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah ayat2 zaman napkin berkuasa.. kompetitifla, rasionasilah, transformasilah..semuanya nak memperbodohkan rakyat yg mmg tlh berjaya dibodohkan dgn imejnya ala2 white.house gitu..rupanya perompak besar alaf baru...botak chin pun kalah

      Delete
    2. Zaman najib..maaf

      Delete
    3. Zaman najib...maaf

      Delete
    4. Zaman najib.maaf

      Delete
  6. Makcik saya memasukkan duit EPFnya hasil bekerja
    34 tahun di sebuah GLC . Harapannya supaya
    boleh mendapat dividen buruk-buruk 7.75%,
    dengan ini bolehlah dia mengeluarkan rm3-4 ribu
    setiap bulan untuk perbelanjaan hidupnya kerana
    pencennya cuma RM700 sebelum jadi GLC.
    Dia tersangat kecewa dan menyesal melabor kesemua
    wang EPFnya di ASB kerana sudahlah dividennya
    rendah, nilai matawang sudah susut 50% kalau
    mahu dipindahkan ke bank-bank luar negara.
    Kawan-kawannya lebih cerdik, melaborkan wang
    mereka dengan membeli hartanah sebagai asset.
    Rumah kedai dan rumah-rumah yang dibeli tidak
    susut nilai, bahkan setiap bulan boleh pungut
    hasil sewaaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik saya ikut nasihat adik2 saya (warga Spura) menyimpan duit EPF di Spura sejak 2008. Saya mula hilang keyakinan terhadap kepimpinan negara sejak melihat Tun Dol & Najib tidak ada jati diri dan tunduk kpd kuasa2 asing.

      Delete
  7. Out u go..najibrosmah

    ReplyDelete
  8. Kalau dia pimpin negara ini 22tahun alamat pemimpin umno kayaraya hidup mewah curi duit rakyat menekala rakyat pakai seluar dalam nanti jadi peminta sedekah lah jadinya hai org melayu masih nak sokong bn umno lagi ke bodohnya org melayu umno

    ReplyDelete
  9. ASB ditubuh demi Bumiputera
    Untuk tabungan sedikit harta
    Dizaman Tun rakyat gembira
    Bersama pemimpin membangun negara

    Tapi kini semua berubah
    Kos naik cukai bertambah
    Rakyat rasa bertambah susah
    Orang diatas hidupnya mewah

    Katanya sebab ekonomi dunia
    Dizaman Tun tak ada pula
    Ekonomi diurus penuh wibawa
    Negara disanjung dihormat semua

    Saham menurun tak ada nilai
    Rakyat terbeban umpama keldai
    Barangan naik pelbagai cukai
    Teruskan hidup bergolok bergadai

    Negara sedang dicemuh orang
    Wang berbillion sudah pun hilang
    Harta dijual bertambah malang
    Tiada tindakan pada petualang..






    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaik Fan Tun

      Keep it up.

      Salam perjuangan

      Delete
    2. ASB ditubuh demi Bumiputera???

      ASB ditubuh untuk bumiputra yg kaya raya, supaya harta mereka membiak lebih cepat. daripa millonare jadi billionaire.

      Bumiputra yg susah tak pernah di tolong, hanya mengarap zakat baitulmal, kebanyakan yg mengeluarkan zakat itu yng susah2 juga.

      Delete

    3. 0.700, kalau dah bengong tu usah reply la.

      Delete
  10. Data kelab che det bukan boleh pakai. Kerani dan tua drebar teksi. Budak2 tak berpelajatan dan berpelajaran tinggi.

    Daam keadaan ekonomi global begini kire bagus. GDP 4.5% pulangan dan onus 6.75.

    Lainlah ASN zaman Tun. Pernas dipaksa transfer saham yg dah mahal pada harga par RM1 dan bbukan nilai pasaran.

    Keling botol pun boleh kasi pulangan 15%. Mahathir tok keling. Anwar cucu keling botol. Kah kah kah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bodoh punya snapshot. Blog sendiri tak laku, masuk blog org, maki hamun mcm2. Patut najib panggil blogger umno blogger bangang. Taip pun macam bangla.

      Delete
    2. Tahniah! Snapshort (aka pendek).
      Awak pemenang anugerah species Mekayu makan taek low. Syabas sekali lagi.

      Delete
    3. Depa nak minta kerja jadi wartawan blog ini, sebab kedai dia bangkrap.

      Delete
  11. Bank Tak Mahu Rahsia Ini Bocor. Passive Financial Investment. Sekali Invest, Profit RM600,000.Duduk Diam-Diam Dapat Duit. Terbukti. 

    Assalamualaikum, 

    Channel dicipta untuk sesiapa yg berminat untuk Short Term Investment ( Min. 3 Tahun) atau kurang. 

    Pelaburan adalah berasaskan Forex Trading Platform. 
    Bagi sesiapa yang selalu LOSS dalam berdagang FOREX, Ini peluang terbaik untuk anda. 

    Dengan Follow Trader Profesional ,anda meminimumkan LOSS dalam berdagang dan Profit 15% ke 25% Sebulan. 

    Trader ini adalah Professional Trader dari Rusia yang telah trade dengan profit keuntungan 15% ke 25% sebulan sejak tahun 2014 lagi. Ramai yang telah jadi jutawan dengan hanya melakukan Copy Trade bersama trader ini. 

    Berikut adalah catatan keuntungan trader ini sejak 2014. Beliau berjaya kembangkan Modal USD5,000 ke USD255,000 dengan pengetahuan Teknikal Trading yang dimiliki oleh beliau :- 

    Feb 2014 : 21.35% 
    Mar 2014 : 18.47% 
    Apr 2014 : 18.18% 
    Mei 2014 : 20.01% 
    Jun 2014 : 16.38% 
    Jul 2014 : 21.35% 
    Aug 2014 : 19.31% 
    Sept 2014 : 18.78% 
    Okt 2014 : 21.19% 
    Nov 2014 : 30.00% 
    Dec 2014 : 25.13% 

    Jan 2015 : 22.98% 
    Feb 2015 : 23.53% 
    Mar 2015 : 31.13% 
    Apr 2015 : 29.94% 
    Mei 2015 : 27.27% 
    Jun 2015 : 22.53% 
    Jul 2015 : 26.12% 
    Aug 2015 : 19.83% 
    Sept 2015 : 24.80% 
    Okt 2015 : 19.79% 
    Nov 2015 : 19.79% 
    Dec 2015 : 14.50% 

    Profit 2016 : Sila whatsapp saya untuk details. 

    Anda tidak perlu buat apa2. Just Deposit dan tengok akaun anda GROW setiap hari. 

    Bagaimanakah RM 460 boleh menjadi sehingga RM 60,000 dalam 3 tahun? 

    ATAU 

    Bagaimanakah RM 4,600 boleh menjadi sehingga RM 600,000 dalam 3 tahun? 

    Unjuran Keuntungan Modal RM 460= USD100 (15% Profit Est Setiap Bulan) 
    ============================= 

    Bulan 0 = RM 460 
    Bulan 1 = RM 529.00 
    Bulan 2 = RM 608.35 
    Bulan 3 = RM 699.60 
    Bulan 4 = RM 804.54 

    Bulan 12 = RM 2,461.12 
    BULAN 13 = RM 2,830.28 
    Bulan 14 = RM 3,254.82 
    Bulan 24 : RM 13,167.58 
    Bulan 25 : RM 15,142.72 

    ===================== 
    Bulan 36 : RM 61,260.74 
    ===================== 

    Unjuran Keuntungan Modal RM 4,600 = USD 1000 (15% Profit Est Setiap Bulan) 
    ============================= 

    Bulan 0 = RM 4,600.00 
    Bulan 1 = RM 5,290.00 
    Bulan 2 = RM 6,083.50 
    Bulan 3 = RM 6,996.00 
    Bulan 4 = RM 8,045.40 

    Bulan 12 = RM 24,611.20 
    BULAN 13 = RM 28,302.80 
    Bulan 14 = RM 32,548.20 
    Bulan 24 : RM 131,675.80 
    Bulan 25 : RM 151,427.20 

    ===================== 
    Bulan 36 : RM 612,607.40 
    ===================== 
    Ini formula berdasarkan Profit 15% setiap bulan yang dicatatkan oleh Trader Profesional ini:- 

    Bayangkan jika anda Gandakan Investment anda kepada RM 46,000 . Ia akan membawa pulangan sehingga RM 6 JUTA. 

    Saya akan whatsapp Details Akaun Leader untuk copytrade. Saya juga akan forward Slide Presentation untuk maklumat details. 

    Whatsapp ke 013-8866725 (Mohd Jawaheer) 
    Whatsapp ke 013-8866725 (Mohd Jawaheer) 
    Whatsapp ke 013-8866725 (Mohd Jawaheer) 

    DAFTAR PERCUMA

    IGOFX KL 
    http://igofx.com/?code=357423
     

    Ramai orang Malaysia yang telah join dan mula profit setiap bulan. Join sekarang untuk masuk ke dalam Grup WhatsApp IgoFx Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. forex trading? jualbeli matawang asing. jika sentiasa untung pasti ada pihak sentiasa rugi.

      Delete
    2. Betul tu 21:18. Kalu begitu senabg untong dia tak cerita kat org lain. Yang tamak selalu.....?

      Delete
    3. Jgn la pecaya..Aku sbg FTT(full time trader)..Tak ada teknik "Holy Grail" dlm forex trading..Some time u win,some time u lose"..Jgn bagi org manage duit korang

      T.A Y.O.R
      Trade at your own risk

      Delete
    4. Hoi makcik unknown!!!,
      Aku ingat mu ni orang kuat rosmah dapat dedak juta juta, sepadan dgn penat memperhalalkan wang haram!!
      Rupanya kamu ini.....kurap.
      Sekarang nak jual ubat pula?
      Kamu ni kurang.......

      Mari kat besut ni beli keropok, balik jual kampung mu batu gajah perak(sebab ada kapal korek)...buleh juga dapat pitis...

      Delete
    5. Yg. Trader Rusia tu pak cik saya rekomen saya nasib baik tak masuk dah setahun berlalu tak dengar apa apa pun cerita keuntungan dari dia. Petanda bungkus la tu. Manusia mudah tertipu dng. duit.....

      Delete
    6. Kelakar rasanya apabila Unknown cuba menjual ubat pula di sini.

      Adakah Unknown seorang peniaga matawang ataupun hanya ingin membantu mereka yang ingin mencari jalan lain untuk melabur.

      Delete
    7. Sejak najib jadi PM unit trust yg aku beli dgn duit epf aku tak pernah untung lansung asyik rugi memanjang.
      Yg untung supervisor unit trust tu lah..long term puki mak dia

      Delete
    8. Temberang Unknown sebiji tak tumpah macam Keris Berayon spin duit cash 1mdb yg bertukar jadi paper asset & kemudian menjelma jadi Unit (wad bersalin/wad orang gila?). Saya syak si Unknown nie & Keris Berayon adalah si Mak Nyah, Kejora.

      Delete
    9. Pak Othman, saya pasti Unknown bukanlah Kejora.

      Kejora masih muncul sebelum ini. Di bawah saya kopipes ulasan2 berturut-turut di antara pak othman, tanpa nama dan unknown sebelum ini.

      Yang mengilai kikiki dan kata pirah kat unknown di bawah tanpa nama itulah si kejora.

      Sudah semakin layu dan hilang kencang si kejora ni.

      ----------------------------------

      Othaman Ahmad22 December 2016 at 01:04
      Salam sdraku john doe..

      PAS memang parti 'Lebai Malang' macam cerita penglipur-lara orang Melayu sejak dahulu kala. Apa tak malangnya, asyik jadi kuda tunggangan. Mula2 kuda tunggangan Angkatan Perpaduan Ummah-S46, lepas tuu Barisan Alternatif-Keadilan, kemudian PAKATAN-PKR/DAP, laa nie BN-UMNO. PAS memang tak serik2. PAS is already PAST like UMNO too.

      Salam Perjuangan & terus berjuang....!!!


      Anonymous22 December 2016 at 01:08
      Ki ki ki ki ki...Unknown perasan sangat macam la John Doe tu nak sangat bersahabat dengannya. Piirrrrah!


      Unknown22 December 2016 at 02:40
      Sahabatku John Doe, kamu semakin lucu apabila cuba "melarikan" ceritera asbab utama mengapa tuan2 politikmu terlalu bersusah payah tetap mahu mengejar PAS agar ia tunduk dan melutut

      Delete
    10. Unknown ada lagi?.....
      Kami dah tahu kamu ini penjual ubat. Kerjaya tu bagus dapat komisen boleh kaya juga. Tak payah lah nak campur urusan pilitik. Buat tambah dosa saja menyokong penyamun. Hasil bagi mu tiada.
      Baiklah mu mari kuala besut teganu aku suruh mu jual keropok. Komisen aku bagi banyak mu boleh kayo!!!

      Delete
    11. TEMBERANG BAIK SIMPAN JE DI ASB KWSP TABUNG HAJI SBB DIJAMIN KERAJAAN bermakna kalau apa2 pun kerajaan akan ganti tunai setakat ni ok je,krg 1% pun nak jadikan isu admin mmg org kuat mantan serupa la si Kadiak Jasin tu.

      Delete
  12. we are missing the forest for the trees. kenapa hanya tumpu kepada dividen sahaja? mana pergi 'capital gain'? kenapa nilai satu unit (ini amanah saham & bukan fixed deposit) masih rm1-00 semenjak 1990? berapa gaji pengerusi sekarang dibandingkan dgn tahun2 sebelumnya hingga 1990? bolehkah binatang ini masih dipanggil amanah saham? sila layari website pnb tujuan sebenar ianya diujudkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Scam! Mak Bapak, Tok Wan, Nenek anak cucu, semua kna tipu. Amanah palabut. Yg jaga kandang senua agama Selam mahzab pelahap, rasuah halal.

      Delete
  13. Pulangan ASB selari dgn keadaan ekonomi negara yg makin mengarut. Duit ringgit jatuh teruk, pengangguran tinggi, inflasi tinggi, hutang negara tinggi, rezab bank negara menurun, angka2 FDI billion2 tu semua auta. Tapi kjaan tetap kata fundamental ekonomi kita kukuh. Sampai bila mau auta. Nasib baik aku dah settle loan ASB lama dah, beli rumah lagi bagus. Yg di bandar mampu fikur beli hartanah, yg di kampung macam mana? Saham Felda pun tumbang. Ekonomi thailand, spore, indon, vietnam makin ke hadapan. Kita hanya boleh banding dgn nepal dan zimbabwe jer lerrr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua musang penjaga reban ayam diMalaysia beragama ASWJ - Al Sum Songlap Wak Jamaah. Rasuah pun halala tuyiban.

      Delete
    2. Patutlah ramai org Malaysia pergi mencari rezeki di Thailand, Indonesia, Vietnam, Nepal, Africa dll kerana di Malaysia susah.

      Delete
    3. 22.02...buat lawak bodoh atau memang bodoh. Kalau tak faham ekonomi, dok diam2 la. 2 juta rakyat msia dah migrate ke australia, us, uk, spore....brain drain punya pasal, FDI berteknologi tinggi dah tak masuk msia. FDI yg masuk tawar gaji rm1000, tahap utk warga nepal jerr.

      Delete
    4. 2202 pelahap taek low. SOP hujah yg berkarat. Sebab apa awak tak mau akui penurunan yg nyata itu? Tak perlu jawap..sebab awak mekayu bengap yg tinggal bawah tempurong atau pelahap taek low yg busuk itu. Ataupun kedua2 nya.

      Delete
    5. 20 juta org Malaysia dah pi kerja jadi amah di Indon, ko tak tengok TV?


      Delete
    6. Org yang kesana kesini setiap minggu dg jet peribadi tu dah pelahap berapa billion, baca sejarah dua tuga puluh tahun lepas.

      Delete
    7. Jgn tumpang ika 0648 yg pandu kereta itu. Dia sja tgk rear mirror lebih dari apa didepan mata. Sebenarnya dia tau carw tu tak masuk akal. Twpi dia masok sini sbb ambil upah kerja jijik alih tiang.Dia species Mekqyu Selam Al Zonglap Wak Jamaah. Bagi species ni, Rasuah dan taek low itu tak sama dgn babi-boleh dimakan. Kesian kan?

      Delete
  14. Masa Tun jadi Perdana Menteri sekoman koman bonus dan dividen ASB setiap tahun rakyat boleh dapat 10-13 peratus setahun, malah pernah sekali kalau tak silap kerajaan memberi bonus dan dividen sebanyak 60 peratus sempena sepuloh tahun umor ASB.Tak payah ada BRIM pun rakyat hidup dengan penuh aman damai.Mengapa ya jadi begitu?..sebabnya Najib seorang pemimpin yang tidak ada aura!!...oleh itu walau sebesar mana pun keburukan Tun yang cuba diadu dombakan oleh mereka2 yang tidak sebulu dengan Tun dan iri hati dengan kelebihan2 yang tidak dapat ditandingi yang ada pada diri Tun,tetapi kepada seluruh rakyat Malaysia yang ikhlas dan mengenang budi TUN MAHATHIR tetap dihati,disanjung dan dipuja untuk selama2nya.Pemimpin yang tidak akan pernah ada penggantinya walau pun untuk berjuta tahun lagi!!..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman tun dulu yg millionaire jadi billionaire yg papa kefana tetap papa kedana, nak beli makanan pun susah, bantuan rakyat pun tiada. Yang ada hanya bantuan kepada kroni sahaja.

      Delete
    2. Zaman tun yg malas memang susah. Harga getah pernah cecah rm8 sekilo. Org kampung tak susah, buat rumah baru, mampu beli peralatan letrik rumah, tahap kehidupan memang baik. 21.50 kau nak temberang sapa...??

      Delete
    3. yg kau kata kroni tu at least company depa sediakan pkerjaan kpd rakyat
      kroni najib balun sendiri contoh jho low

      Delete
    4. 2150, tok perlu tiang jauh. 60 tahun UMNunu yg perintah Melayu dah jadi Mekayu. Susu pun ada tarikh lupus. Usah la guan SOP yg dh basi tu, masa sudah berlalu. Rakyat akan move on, awak bileh masok balik bawah tempurong ,sambung lahao taek low tu, tak baik tinggal makanan awak tu terdedah

      Delete
    5. Yang baru tak semistinya bagus, PKR umpamanya cuba nak kebas RM40B melalui DIEG itu hanya baru 7 tahun memerintah kalau 60 lagi tak tak tau berapa trillion dia nak kebas

      Delete
    6. Betul tu 639, awak dah nampak. Yang lama dsh tentu TAK bagus. Tiang buat apa ubah

      Delete

    7. Sebab yang baru lagi teruk.
      OK aku nak tanya sikit, sebab apa Khalid Ibrahim disingkir?
      Cuba jawab mai.

      Delete
  15. Rakyat ikut telunjuk rakyat..sebab dapat rasuah BR1M....nak guane ter...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksud ko Saidina Omar Al Khatab (RA) pun memberi rasuah juga ke apabila belian memberi harta rampasan perang kepada rakyak2nya.???

      Delete
    2. wa g tanah 1mdb, kwap, kwsp, rmapasan perang puak ko ke? Rasuah itu pun tak sama Babi bg ko. Patut ko boleh makan, hidangan berlauk taek low. Ko ni mesti Mekayu Selam Al Songlap Wak Jamaah. Kesian nyerr ko.

      Delete
  16. Insyallah...terengganu. johor. Kedah. Sabah...pribumi. warisan. Harapan menang pru14

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas dah pakat dgn umno. Terengganu dgn Kelantan bagi kat pas. Kedah ambil kat umno.
      Woiiii...umno nak jual beli kedah ker.
      Ingat kami lapaq sgt duit haram hangpa tu nak jual undi kami.
      Hangpa ingat MP Baling tu kaya raya ada duit beratus juta kami hairan sgt ka.
      Kami pun tak kemaruk duit orang.
      Lebih baik kami tanam padi daripada makan duit haram hangpa tu!!!
      Seringgit duit yg kami ada lebih berkat drp beratus juta duit MP Baling tu.
      Hangpa jgn ingat kami tak dak agama.

      Delete
    2. Dengan siapa pun PAS dan nak berpakat ko peduli apa

      Delete
    3. 652, Ya PAS dah tidak releven, gembala mereka sudah dihidangankan taek low dgn lumayan. Digelar belajar agama tinggi , tapi masih tak dapat hidu kebusukan yg nyata. Kesiaan , kan.

      Delete
  17. Ini lagi bukti ekonomi negara memang hampeh. Faktor ekonomi dunia tu hanya alasan semata2.

    Nampak sangat najeeb dan kerajaan dia tak habis2 menipu rakyat. Kononnya ekonomi negara ok...ok kepala ***** depa.

    Jika PRU tahun depan, jadikan dividen ASB YANG TERENDAH DALAM SEJARAH ni utk hentam najeeb dan penyamun2 dia..

    ReplyDelete
  18. Penyamun ada lesen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penyamun/perompak sebenarnya ia org Amarika, mereka merompat tanah dan harta org2 Red Indian bahkan negara org Red INdian pun disamunnnya.

      Memanglah mereka terkenal dg jjolokan
      THE PIRATES OF THE SEVEN SEAS

      Delete
    2. 724 guna sop karat, sbb dia makan upah taek. Dia tahu dia tak dpt hujah, maka dia buat SOP alih jambannya tu. Bagi dia Rasuah tak sama babi, maka dijadikan hidangan pada nya dan kekuarganya berlaukan ketulan taek low. Agama dia Al Songlap Wak Jemaah. Kesian betol dieeer nii.

      Delete
    3. 07.24,,,,
      Anah buat penyamun boleh baca surat khabar ore putih ko? Dah guana tak pahe pahe lagi 1mdb?

      Delete
  19. Ada Professor yang di katakan pakar Ekonomi mengatakan dividen 6.75 % itu bagus. Menanggap keputusan memberi dividen sebanyak itu sebagai berani. Memandang kpd keadaan ekonomi yang merosot, matawang Ringgit merudum, sekarang RM4.80 to the dollar.

    Tapi itu berupa pujian nak menegakkan benang basah. Sebab keadaan ekonomi dah tak baik - professor itu sendiri mengakui nya. Susah benang itu nak di tegakkan. Sebab dah di lendirkan dek Najib.

    Bank Negara baru saja keluarkan peraturan supaya syarikat2 actively manage foreign exchange exposures of up to 25% of their invested assets. Tak tau jika mengakibatkan pelabur asing cabut lari, tapi sudah tentu mendampen semangat mana2 pelabur asing yang bercadang nak melabur di Malaysia.

    Teruk lah ekonomi Malaysia di bawah Najib. Dia dan UMNO/BN perlu di lingkupkan di Pru14.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lah Prof itu, Org kampung yg susah mungkin tiada langsung akau dlm ASB, biarlah puak2 yg kaya raya tidak dapat sebanyak mana yangmereka harapkan.

      Sebaliknya org kampung banyak menyimpan dlm Tabung Haji. jumlah keuntungan 8% tahn ini. Ini baru adil, org susah dapat lebih banyak keuntungan dp org kaya untuk satu unit simpanan.

      1 US Dollar equals
      4.49 Malaysian Ringgit

      Delete
    2. 711, contoh terbaik pemakan kangkong dgn dedak berlauk ketulan taek low. Rasuah tak sama Babi baginya. 1mdb,kwap,kwsp,asb,dll harta rakyat adalah umpama rampasan perang puak beragama Al Songlap Wal Jamaah ni.Kesian mereka2 yg sesat2 ni..

      Delete
    3. Bila tak boleh berhujah, maka dedak pun menjadi senjata terakhir. Aku pun boleh kata ko pemakan dedak madey.

      Delete
    4. 949, ko tak mau ckp dedak, baik. Tapi hujah ko meleset terok tu, ujungnya ko cuba basuh halus otak supaya ada penentangan antara miskin dan kaya. Kau tahu ramai miskin..sebab apa? Sebab 60 tahun malaysia dipimpin gembala pelahap. Bagi gembala, lebih ramai kambing lebih bagus. Ok jgn babit dedak , tapi ketulan taek low yg ko makan tetap halal, jgn takut. Kesiaan kan?

      Delete
    5. Itu cakap 'Profesor Kangkung'.....(tumbuh melata....tidak tumbuh ditapak semaian)
      Dapat Phd push up.

      Delete

  20. Tajuk :ASB YANG MENGECEWAKAN....

    Adalah sebenarnya sesuai untuk org yang mempunyai ratusan ribu dalam akau ASB, mereka sangat kecewa kerana ketamakan mereka sendiri untuk meengaut seberapa banyak keuntungan yang boleh tanpa ambil peduli org miskin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 738, tiang concrete bukan senang nak ubah, ko yg dah nampak bodoh. Habiskan makan dedak dan ketulan taek low ko tu, lpas tu masok tidur bawah tempurong ko tu.

      Delete
    2. Pandangan ko adalah sebenarnya dari kacamata org yg berpendapatan pertengahan bukannya dari kacamata org berpendapatan rendah yg majoriti pengundi sekarang ni.
      Oleh kerana ko tidak berada dalam kumpulan miskin tegas ko tidak tahu masalah mereka.

      Delete
    3. 944, malang sekali, percubaan ko meleset. Belajar lagi.

      Delete
    4. Peruntukan/budget untuk kebajikan rakyat semua dipotong. Dividend ASB/ASN yg pd mulanya diwujud & dijamin tidak kurang 10% kini telah dicantas serendah-rendahnya. Tapi pernutukan untuk PMO & MOF langsung tak terusik, malah bertambah lagi.

      Oleh sedemikian, apa kata Tuan Shahbudin buat tajuk pada next entry,
      "NAJIB TERUS BOROS..!! 27 Orang Pekerja Untuk Jaga Rosmah & seekor Kucing".

      Delete
    5. Dalam pada Najib bersedekah (Brim), dia & Rosmah terus berserakah. 1mdb taja Umrah & Haji, tapi hasil duit Korupsi.

      Delete
  21. Betuk. Majoriti rakyat susah sebab 60 tahun salah pilih pelahap jadi genbala. Gembala memang suka byk kambing. SOP berkarat, kalu dh 60 tahun ianya sudah mereput, tapi 944 bukan tak nampak, upah lebih penting. Kesiaaan ko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org miskin tak akan sama pendapat dg org kaya, org kaya akan Cuba menambahkan kekayaannya. Org miskin lebih besifat redho dg ketentuan Illahi.

      Delete
    2. 1147, org miskin tak semesti tak mahu maju. Ko nak laga bagi pisah pemikiran. Bengapnya ko, masakan semua miskin redho, semua kaya tamak. Ko belajar tak habis, komen pun tak sampai. Yg nyata, malaysia ramai lagi.miskin, prestasi asb meleset, wang rakyat disonglap n salah urus. Tapi aku akur, ko bukan nak lapah fakta kaji bincang benda2 ni. Ko makan upah habuan dedak berlauk ketulan taek low. Ko cuma nak pastikan kambing korban tuan gembala2 ko ,yg bersifat Al Songlap Wal Jammah tidak lari. Ko dh gadaikan akal dan moral. Kesiaan nya ko.

      Delete
  22. kapada semua penyokong tegar pasangan klepet,

    a merry 'crisis mess' n a happy new 'fear'.

    bagi pejuang kebenaran, selamat memberi khidmad bakti sahingga usaha berjaya membawa perubahan.

    Insya'allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En.Rahman, kita berkumpul disini secara kebetulan tanpa mengelali. Kita berkumpul atas kesedaran sendiri tanpa diarah dan dibayar oleh sesiapa.
      Negara kia sudah hancur ekonominya.
      JANGAN WARISKAN SEBUAH NEGARA YG HANCUR KPD ANAK CUCU KITA.
      MARI SAMA SAMA KITA BERJUANG.

      Delete
    2. Betul tu. Diam melihat mungkar bererti subahat, subahat bererti terlibat, maka dapatlah laaknat!! Selamat Berjuang..!!

      Delete
  23. Sejak najip jadi pee em ni...hampir semuanya menjadi semakin teruk.

    Asb ni bukti terbaru.

    Teruk btl la hang najip. Langsung takde aura pemimpin yg membawa rahmat kepada rakyat. Undur lah

    ReplyDelete
  24. Petua utk jamal. Kalau takda air banyakkan makan bawang dan kavang bendi
    Baru nanti banyak air.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jamal tu bukan saja takda air tapi tak berfungsi....
      Potong saja beri makan pada anjing dapat juga pahala. Simpan pun buat apa? dah tak boleh pakai...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...